Gıda

İster gelecek hafta akşam yemeği, isterse anlık acil durumlar için olsun gıda ve gıda ürünlerini dikkatle taşımanız ve saklamanız onun kalitesini korur, bazı durumlardaysa bozulmasını önler.Gıda depolanması, şayet kendiniz yetiştiriyorsanız bahçenizden, satın alıyorsanız bakkal ya da market gibi perakende noktalarından başlar. Nereden bakarsanız bakın üzerinde emeğinizin olduğu her gıda ürünü birer yatırımdır. Doğru nakliye ve depolama uygulamaları , ürününüzün kalitesini koruyup bozulmamasını sağlayarak yatırımınızı muhafaza etmenize yardımcı olur.Gıdaların bozulmamasını ve tazeliğini mümkün olduğu kadar koruması için nakliye ve depolamada bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanır:
  • Seçtiğiniz ürünlerin olgun ve bozulmamış olmasına dikkat edin.
  • Böceklenmeden ve küflenmeden kaynaklanan lekelerin yer aldığı gıda ürünlerini satın almaktan kaçının.
  • Market ya da mağazadan satın aldığınız gıda ürünlerinin paketlerindeki “raf son kullanma” tarihlerini mutlaka kontrol edin.
  • Satın alacağınız gıda ürünlerin paketlerinin temiz, kuru ve açılıp kurcalanmadığından emin olun.
  • Şayet konserve satın alıyorsanız, satın aldığınız konserve kutularının bozulmamış, şişmemiş belirtisi göstermemiş, göçmemiş, sızıntı ve pastan uzak olduğundan emin olun.
Gıda

Raflarda depolanmak üzere olan gıdaların ki bunların çoğu hazır gıdadır, taşınırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır:

  • Alışveriş yaptığınız dükkandan dondurulmuş en son olarak alın ve hemen erimeden eve götürün.
  • Hemen onları duruma göre buzdolabına ya da derin dondurucuya koyun.
  • Potansiyel olarak çözüldüğünde tehlike arzeden et , balık, yumurta , doğranmış meyve ve sebzeler, süt ürünleri, kümes hayvanları , pişirilmiş gıdaları oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakmayın.
  • Gıda ürünlerinizi daima temiz tezgahlarda, temiz elleriniz ve kapkacaklarınızda yıkayın.
  • Paketlenmiş gıdalar güvenli bir şekilde depolanmalıdır.

Öte yandan depolama alanlarının temiz ve doğru depolama sıcaklığında olduğundan da emin olmak gerekir:

  • Gıdaların konacağı dolaplar ve kiler görevi görecek yerler temiz, soğuk ve kuru olmalıdır.
  • Buzdolapları 1,6 ila 3,33 °C dereceye ayarlanmalıdır ki gıda ürünleri 4,44 °C da kalabilsin.
  • Derin dondurucu -18 °C ya da daha altı bir seviyede tutulmalıdır. Bir diğer noktada ürünlerin kendi bünyesindeki faktörlere dikkat etmektir.
  • Gıda paketlerindeki etiket ve “raf son kullanma” tarihlerine dikkat edilmesidir.
  • Depolanmış ürünün rotasyonu söz konusu olduğunda daima ilk giren ilk çıkar prensibinin göz önünde bulundurulmasıdır.

Gıda depolarında ilk giren ilk çıkar prensibine uygun olan METALSISTEM depolama çözümlerinden “Palet Kayar Sistem” ve “Kutu Kayar Sistem” , başta olmak üzere Sırt Sırta Palet Raf Sistemleri ve Drive Through Depolama Raf Sistemleri sayılabilir.

METALSISTEM gıda sektöründe de, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi çözüm odaklıdır ve müşterinin taleplerini karşılayabilecek özellikle optimum fayda sağlayan endüstriyel raf çözümleri sunar.

METALSISTEM’in soğuk hava depoları için önemli ürünü olan Superinox yaygın olarak kullanılan paslanmaz bir raf sistemidir. Korozyona dayanıklı ve hijyen standartlarına uygun yapısıyla gıda sektöründeki depolama sistemlerine en uygun raf sistemleri arasında yer alır.

Gıda
Gıda

Cash and Carry tipi mağazalardaki bazı bölümlerde zaman zaman ürünlerin toptan ya da paletle satıldığı zamanlarda hafif ve orta yük rafları yerini ağır yük raf sistemlerine bırakır. Buradaki gıda ürünlerinin kümülatif toplamları ciddi bir ağırlık seviyesine ulaşacağından genellikle METALSISTEM’in Superbo, Superbuild, Supercant gibi modelleri tercih edilir. Bu da ürünlerin raflarda güvenle ve sağlıklı olarak depolanmasını sağlar.

Gıda
Gıda
Gıda